Rabarberbubbel

Mest för tillgångens (och enkelheten) skull ska det göras mousserande rabarbervin.

Recept (10 liter)

Nedan blir ungefär 9% starkt.

  • 4 kg rabarber
  • 1,7 kg socker (läggs till i två omgångar)
  • 1 citron
  • 2 krm jästnärsalt
  • 1/2 g pectolase
  • jäst (Bioferm Malic)

För flaskningen används följande för att det ska bli mousserande:

  • 1 pkt Champagnejäst (Lalvin EC-1118)
  • 10-11 g socker per liter
  • Champagneflaskor, kapsyler och kapsyleringsgrej

Tillverkning och tillvägagångssätt

2023-06-09 (dag 0): Steg 1 ”Mustning”

Rabarberna till det mousserande rabarbervinet hackas upp i 2-3 cm stora bitar.

Rabarberna hackas upp i 2-3 cm stora bitar och läggs i jäskärlet. Ca 2,5 liter vatten kokas upp med ca hälften (900 g) av sockret samt jästnärsalt. Sockerlagen slås sedan på rabarberna. Ca 3 liter kallt vatten hälls på till rabarberna täcks och ett halvt gram pectolase blandas i. Pectolase kommer förhoppningsvis hjälpa till att göra vinet lite klarare och öka smakutbytet från rabarberna. När temperaturen gått ner till 30 grader eller lägre tillsätts citronskivor och jäst. Bioferm Malic är en jäst som ska kunna bryta ner äppelsyra och omvandla till alkohol. Mycket av surheten i rabarber kommer tydligen från just stora mängder äppelsyra, så eventuellt kan denna jästen göra vinet lite mindre surt än det annars hade varit.

Nu ska smakerna och färgen dras ut från rabarberna och citronen i ungefär 5-7 dagar. Omrörning ska ske minst en gång om dagen för att minska risken för mögel. Därefter ska rabarberna silas bort och mer vatten och socker ska tillsättas.

2023-06-14 (dag 5): Avsilning

Rabarber och citroner silas bort. Kvar är 5 liter vätska. Nu ska kärlet fyllas upp till totalt 10 liter vätska.
800 g socker löses upp i 1 liter nykokt vatten. Därefter tillsätts kallt vatten så att totalen blir 5 liter. Efter kontroll att sockerlagen inte är över 30 grader hälls denna i jäskärlet. Och nu ska det väntas till OG hamnar på nära 0, alkoholhalten bör då landa på strax över 9%.

2023-06-28 (dag 19): Provmätning

Varit lite dålig aktivitet i jäslåset senaste dagarna så det kändes som att det var dags för en mätning.

Kontrollmätning av rabarbervinet. FG = -6

FG (får vi nog kalla det) ligger på -6! Inget hittills har jäst ut så lågt, men sen var det i och för sig bara vanligt strösocker som jästen hade att jobba med. Med 1,7 kg socker borde OG hamna på runt 68-70 beroende på hur man räknar, vilket därmed ger vinet en alkoholhalt på ca 10%.

Färgen på soon to be rabarberbubbel drar åt det lätt rosa hållet. Trevligt!

Trevlig färg, även om det gärna fått vara lite klarare. Ska dock vara svårt med rabarber. Smaken är även den trevlig, torr och inte allt för sur som man annars hade kunnat vänta sig. Väl kylt och med en isbit hade det mycket väl kunnat funka som det är en varm sommarkväll, men nu ska det införskaffas champagnejäst inför flaskning så det blir lite bubblor i grejerna.

2023-07-03 (dag 24): Flaskning

Vad som förhoppningsvis blir ett sprudlande torrt rabarberbubbel tappades idag på flaskor. Följande blandades ner i jäskärlet efter omtappning, men före flaskning:

  • 1 pkt rehydrerad champagnejäst (Lalvin EC-1118)
  • 11 gram socker per liter upplöst i en sockerlag 50/50. I detta fallet var det 100 g socker och 100 g vatten.

Flaskning skedde på champagneflaskor då det kan bli en del tryck av kolsyran. Flaskorna lades sedan undan i rumstemperatur-ish. 19 grader är det i förrådet.

Nu börjar det riktiga waiting gamet.. Vinet ska ju först och främst bli mousserande, vilket tar ett par veckor. Sen ska det mogna, vilket är jäkligt oklart hur lång tid det tar. Öppnar man en flaska per månad så märker man det kanske lagom till nästa rabarbersäsong!

2023-09-01 (dag 62): Provsmakning

Efter drygt två månader på flaska gick det inte att hålla sig längre. En flaska ställdes på kylning i ett dygn och på fredagseftermiddagen var det dags att poppa bubblet!

Och bubbligt var det! Och smakade rabarber gjorde det! Och klart och trevligt var det!

Smaken var torr och trevlig, lite tunn möjligtvis men ju längre ner i flaskan man kom desto mer rabarber smakade det. Tolkar det som att det behöver ligga och dra lite till innan det når sin fulla potential.

Det hade bildats ett rejält lager med bottensats i flaskorna, som man kunde undvika om man varsamt hällde upp drycken. Eventuellt kan det bli läge att experimentera med degorgering, vilket innebär att man avlägsnar bottensatsen genom att placera flaskorna upp och ner ett tag och sedan frysa toppen och poppa ut slemklumpen. Det smakade gott nog för att försöka ge sig på den manövern, men det får bli längre fram. För tillfället är det ett helt klart värdigt bubbel att bjuda på!

Publicerat i Vin