Äldsta spåret av en alkoholhaltig dryck innehållandes honung är närmare 9 000 år gammalt. Mjöd/honungsvin ansågs ofta vara en gudadryck och har förekommit i så gott som alla forntida kulturer. Och nu är det vår tur.
Ingredienser
Receptet är för 12 liter mjöd:
- 5,3 kg honung
- Jäst, 2 pkt Lalvin D-47
- Jästnäring Fermaid-K
- Jästnäring DAP
- Vatten
Tillvägagångssätt
Blanda ut honungen med ljummet vatten (ca 30 grader) i ett jäskärl. Fyll på upp till 12 liter. Lägg i jästen, skaka om och sen på med lock och jäslås. Ställ någonstans där det är ca 20 grader. Klart!
I vårat fall hamnade OG på 130, vilket troligtvis gör att jästen inte kommer orka jäsa ut allt socker och därmed lämna en del restsötma.
Nu följer några dagar när jästnäring ska tillsättas och mjödet ska gasas av för att underlätta jäsningen.
Brygglogg
2023-10-06 (dag 0): Bryggning
Tillvägagångssätt enligt ovan. Det börjar bubbla i jäslåset efter bara ett par timmar!
2023-10-08 (dag 2): Avgasning och näring
Det är bra fart på jäsningen. Ca 2,5 gram Fermaid K och 1 gram DAP tillsätts. Med en desinfekterad slev rörs det om försiktigt för att frigöra koldioxid från mjödet.
2023-10-09 (dag 3): Avgasning
Mjödet rörs om (med en desinfekterad slev). Mycket kolsyra i den. Smakar väldigt trevligt.
2023-10-10 (dag 4): Avgasning och näring
Samma förfarande som i förrgår.
2023-10-11 (dag 5): Avgasning
Samma förfarande som i förrgår.
2023-10-12 (dag 6): Avgasning och näring
Samma förfarande som i förrgår. Detta var sista tillskottet av näring och sista omrörningen innan mjödet nu ska få jäsa klart. Så nu börjar the waiting game..
2023-10-21 (dag 15): Kontrollmätning
SG på 52-ish. Alkoholhalt på 12,2%. Smakar sött och spritigt. Inte superangenämt. Bubblar fortfarande på bra.

2023-10-29 (dag 23): Kontrollmätning
SG på ca 40, och en alkoholhalt på 13,9%. Jästen tål max 14% så i princip är vi på slutet av jäsprocessen. Bättre smak denna gång, man känner potentialen mer.