Ni läste rätt! Det sägs att bacon är den bästa kryddan, och nu ska denna tes verkligen testas till sin yttersta gräns.
Att få ner baconsmaken i mjödet är inte så enkelt som att dumpa ner ett paket bacon i brygden. Nej, det föreligger några steg.
Först och främst, innan mjödet ens har börjat bubbla behöver man göra en baconjuice. Så vi ska börja den här resan med att göra just det.
Baconjuice (till 5 liter mjöd)
För att göra baconjuice behöver du följande:
- 200 g bacon
- 1,5 dl sprit (vodka, whiskey eller, som i vårat fall, Calvados)
- Bakplåtspapper
- Hushållspapper
- Plastfolie
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader
- Lägg ut baconen på en plåt med bakplåtspapper
- Sätt in baconen i ca 10 minuter tills de fått fin yta
- Ta ut baconen och lägg dem på hushållspapper. Lägg hushållspapper ovanpå och tryck till så att så mycket fett som möjligt sugs upp
- Låt svalna till rumstemperatur och smula sedan ner baconen i ett glas
- Häll på sprit tills baconen täcks
- På med plastfolie och ställ i rumstemperatur i minst en vecka.
- Sila bort baconet och samla upp baconvätskan i ett glas
- Ställ i frysen i 12 timmar och skrapa sedan bort det samlade fettet från ytan.
- Voilà! Nu har du prima baconjuice!
