Ingredienser
Receptet är för 10 liter mjöd:
- 5 kg honung
- Jäst, 2 pkt Lalvin D-47
- Jästnäring Fermaid-K
- Jästnäring DAP
- Vatten
- 2 kg Svarta vinbärspuré
Tillvägagångssätt
- Blanda ut honungen i ljummet vatten i ett jäskärl
- Fyll upp till 10 liter
- Lägg i jästen och skaka
- På med lock och jäslås
- Ställ där det är 20 grader
Denna gången hamnade OG på 145.
Sen följer avgasnings- och näringsschemat
Brygglogg
2025-01-19 (dag 0): Bryggning
Tillvägagångssätt enligt ovan.
2025-01-21 (dag 2): Avgasning och näring
- Följande tillsätts
- 2,5 gram Fermaid K
- 1 gram DAP
- Med desinfekterad slev rörs det om i mjödet för att frigöra kolsyra
2025-01-22 (dag 3): Avgasning
Mjödet rörs om för att frigöra kolsyra.
2025-01-23 (dag 4): Avgasning och näring
Samma förfarande som i förrgår.
2025-01-24 (dag 5): Avgasning
Samma förfarande som i förrgår.
2025-01-25 (dag 6): Avgasning och näring
Samma förfarande som i förrgår. Detta var sista tillskottet av näring och sista omrörningen innan mjödet nu ska få jäsa klart.
2025-02-01 (dag 13) : Kontrollmätning
SG = 62. Alkoholhalt på ca 13 %. Ganska bra nivå, mycket restsötma.
2025-02-02: Tillsättning av puré

2 kg svartavinbärspure tillsätts.
2025-02-08: Kontrollmätning, jäststopp och stabilisering
SG ligger på 46, vilket ger oss 15 %. Där är vi nöjda och lägger i jäststopp och sorbat för stabilisering.
2025-02-16 (dag ): Omtappning och ekning
Purén gör att det är mycket grums med i botten. Från tidigare flasktappningar är erfarenheten att detta vill vi undvika för att få en så klar och fin dryck som möjligt. Vi tappar därför om mjödet för att det ska få klarna ytterligare och passar även på att lägga i ett par ekpinnar som rostats. Hur fan gick det till då kan man undra? Läs om det här: Rosta egen ek för öl, cider, mjöd och vin. Vi valde att ha i 30 gram ekstavar.