Fläderchampagne

Ser och låter jäkligt inbjudande på de recepten som finns därute. Ska bli intressant att se hur det blir.

Recept för 10 liter

Nedan ger en ca 10-procentigt dryck om den jäser ut som den ska.

  • 10 liter vatten
  • 2 kg socker
  • 100 fläderblommor
  • 4 citroner (saft)
  • 2 krm jästnärsalt
  • 1 pkt champagnejäst (Lalvin EC-1118)

EC-1118 är av erfarenhet en jäkligt stabil jäst som jäser ut lågt och dessutom har ”killer-faktorn”, det vill säga den är aggressiv och konkurrerar ut annan vildjäst som finns närvarande, i detta fallet på blommorna.

100 fläderblommor till 10 liter fläderchampagne.

2023-06-18 (dag 0): ”Mustning” av fläderblommorna

  1. Klipp bort så mycket av stjälkarna från flädern. Det ska helst vara bara blommorna kvar. Stjälkarna kan göra saften lite bitter tydligen. Lägg i jäskärlet.
  2. Koka upp 10 liter vatten (gjordes i två omgångar á 5 liter) och lös sedan upp sockret. Häll över blommorna.
  3. Låt svalna till ca 35 grader.
  4. Pressa ut saften från citronerna och lägg i jäskärlet.
  5. Pitcha jästen.
  6. På med lock och jäslås.
  7. Nu ska den få stå i 6 dagar innan blommorna silas bort.

2023-06-24 (dag 6): Omtappning/avsilning

Omtappning till nytt jäskärl samtidigt som blommorna silas bort. Inget SG tyvärr men just nu påminner drycken väldigt mycket om vanlig fläderblomssaft. Något osötare kanske.

Nu ska det bara få jäsa ut, helst till runt 0.

2023-07-16 (dag 28): Flaskning

Kontrollmätning visade att SG var nere på -10, och således vara klart för flaskning. Alkoholhalten blir därmed lite högre än vad som var räknat med. Med ett OG på ca 80 blir resultatet där med ca 12 %. Trevligt!

Vid flaskningen tillsattes ca 11 gram strösocker per liter för att få fram kolsyrejäsning. Detta gjordes med en sockerlag där 100 g socker blandades i 150 gram hett vatten. Sockerlagen blandades sedan med det omtappade fläderblomsvinet. Flaskning gjordes sedan på champagneflaskor då det kan bli högt tryck av kolsyran.

Tyvärr räckte inte flaskorna så ett par glas var tvungna att testas. Och jäklar vad gott detta smakade. Det lilla tillsatta sockret lyfte hela vinet och en isbit i andra glaset gav rejäl mersmak. Visst ska flaskorna få ligga ett tag och först och främst kolsyrejäsa, men också mogna, men en flaska åker rakt in i kylen. Kolsyra eller ej behöver detta vinet inte vänta på att bli uppdrucket!

Publicerat i Vin