Rosta egen ek för öl, cider, mjöd och vin

Man kan köpa allt från ekspån och ekkuber till stavar och hela tunnor. Men ibland kanske man kommer på idén att lägga ek i brygden lite för sent och så har man inget tålamod att vänta 5-7 arbetsdagar på frakten. Då kan man rosta ek själv. Vi har testat två metoder, den ena med spån och den andra med stavar. Nedan beskrivs båda. Men stavar var lättare.

Du behöver:

  • En obehandlad ekplanka.
    Den ska inte vara stavlimmad som t ex ett hyllplan eller liknande. Utan en vanlig ekplanka.
  • Ugn

Tillvägagångssätt

1. Flisor eller stavar?
Flisor har större kontaktyta och kan inte vara i brygden för länge.

I Äppelcider – Höst 2024 användes flisor och dessa var i cidern i ca 3 veckor, vilket gav en liten men märkbar smak av fat. Väljer du flisor får du kreta bort bitar från ekplankan och samla ihop något så luddigt som 1 deciliter (ej packade) flisor per liter brygd.

I Mjödner – Svarta vinbär användes stavar, och där tar det längre tid för eksmaken att utvecklas. Gällande stavar är ett riktmärke 2-4 gram ek per liter i 1-3 månader. Ta en kniv och hammare och spinta bort bitar från ekplankan och tälj ner stavarna till önskad vikt.

Egentligen när man räknar på mängden så ska man utgå från kontaktyta med brygden. Flis = mycket kontaktyta, stavar = mindre kontaktyta. Men vi låter bli att ge oss in i träsket av kvadratcentimetrar..

2. Koka eken
Man vill ha bort smaken av ”nytt trä”, även om plankan är gammal. Därför kokas eken i 30 minuter. Lägg sedan eken på en ugnsplåt.

3. Rosta eken
Nu är det dags att välja rostningsgrad. Nedan diagram visar smaker som avges i brygden vid olika rostningsgrader. Vi har haft ugnen på 200 grader för toner av vanilj och ”toasty”. Källan till bilden är oklar, men den här hämtad från bryggforum.se

Vi rostade flisorna i 1 timme och stavarna i 1,5 timmar. Det luktar magiskt i huset under tiden, som att gå runt med en mild flaska whiskey under näsan.

4. Ta ut och låt svalna
Ta ut ugnsplåten och låt eken svalna. Ta i bitarna med en desinfekterad tång, du kan nämligen inte desinfektera bitarna på något sätt sedan. Skulle du besudla dem för mycket kan du lägga dem i någon god sprit en vecka.