#20 Mango Unchained

Vi vidgar vyerna och drar mot tropikerna. Återigen brygger vi en suröl med veteranen Philly Sour vid rodret, men denna gång kompletterar vi med passionsfrukt, mango och ananas.

INGREDIENSER

Malt/förjäsbart kg%
Weyermann pilsnermalt465
Weyermann vetemalt233
Strösocker0,152

Lite högre ratio av vetemalt denna gången, får se om det blir något skillnad.

JästAntalNär
Lallemand PhillySour2 pktGrundjäst
EC-1118 (champagnejäst)1 pktBärdump

Sedan kommer följande puréer tillsättas till jäskärlet när PhillySouren jobbat klart med de enkla sockerarterna.

  • 2 kg passionsfrukt
  • 1 kg mango
  • 1 kg ananas

Brygglogg

2024-11-19 (dag 0): Bryggning

  • Mäskning med ca 2,5 liter vatten per kg malt i 60 min på 67 grader. Riskskal för bättre genomflöde
  • Lakade upp till 26 liter
  • Kok i 60 min.
  • OG mäts till 54, vilket är något lågt, men funkar.
  • Kylning ner till 25 grader för pitch av två pkt Philly Sour.

2024-12-03 (dag 14): Bärdump

4 kg puré enligt ovan fördelning dumpas ner i brygden.

2024-12-07 (dag 21): Tillsats av EC-1118

Lite dålig aktivitet och vi ligger runt 24 i SG, men bra syrlighet, så vi tillsätter Champagnejäst (EC-1118) för att kicka igång det hela.

2024-12-14 (dag 28): Provflaskning

SG är fortfarande högt, ca 20, men det vankas mellandagsfest, så för att ha något att provsmaka så tappas det upp 2 flaskor.

2024-12-28 (dag 35): Provsmakning

Oj oj oj, vilken dryck! Josig (som sig bör) och oerhört trevlig syrlighet. Passionsfrukten känns tydligt och mangon bidrar med mildhet.

2025-01-06 (dag 44): Flaskning

SG har inte flyttat sig, så vi landar på 20 Ö vid flaskning. Alkoholhalten landar därmed på 4,6%, men då är inte sockret i frukten medräknat.
Detta blev en riktigt josig bryggd! Smakar till och med gott varm och utan kolsyra. Perfekt en varm sommardag, nu gäller det bara att hålla sig tills dess.

2025-01-24 (dag 62): Provsmakning 2

Tyvärr saknas kolsyran, men smaken är oerhört angenäm! Nu följer ett räddningsförsök som går ut på att regelbundet skaka flaskorna för att ”liva upp” jästen, och på det sättet få igång kolsyraproduktionen. Nu håller vi tummarna!

2025-02-12 (dag 81): Provsmakning 3

Kolsyran är fortfarande obefintlig.. Kan det vara för surt för jästen? Nu får vi överväga ett större ingrepp som räddningsförsök och öppna upp flaskorna och tillsätta jäst/socker. Stay tuned..

2025-03-01 (dag 98): Provsmakning 4

Det vårdslösa skakandet har gett resultat! En fullt acceptabel kolsyra är nu existerande i denna oerhört trevliga suröl! Nu kan den uppgraderas från frukostdryck till sällskap vid de annalkande grillarna.

Publicerat i Öl