#13 KörsBärs

Dags för en suris igen! Vi gör en, förhoppningsvis, optimerad kopia av vår tidigare braksuccé Sourside.

Maltnotan håller sig relativt intakt, Simpsons vetemalt bygger ut mot Weyermanns och det lägga till ytterligare socker vid detta tillfället.

Sockret läggs till dels för att öka alkoholstyrkan och dels för att öka syrligheten. Jästen som används, Philly Sour, producerar mjölksyra av enkla sockerarter, och börjar först göra alkohol när den ger sig på längre sockerkedjor t ex maltos. Så ger vi den lite strösocker hoppas vi kunna göra den ytterligare lite surare.

Ingredienser

Malt/förjäsbartkg%
Simpson Pilsner/Lager4,466
Weyermanns Vetemalt230
Strösocker0,34

Jästen är som nämnt Philly Sour från Lallemand (2 pkt). Ingen humle används heller denna gång. 4 kg körsbärspure kommer att tillsättas senare under jäsningen.

Bryggning

2023-09-04 (dag 0): Bryggdag

  • Mäskning med ca 3 liter vatten per kg malt. 60 min på 67 grader. Risskal används för bättre genomflöde.
  • Lakade upp till 27 liter.
  • Kok i 60 min. Protafloc och 300 g strösocker tillsätts när det är 15 min kvar av koket.
  • Kylning ner till 25 grader för pitch av två paket Philly Sour. Relativt mycket bortkok ger oss 20 liter att jobba med.

OG hamnade på 70, mycket högre än förra gången (54). Högre bortkok av vatten och sockret är påverkande faktorer, men trots det är vi ändå mer effektiva denna gång. Körsbären innehåller också mer socker än hallonen så i teorin ökar OG med ytterligare 16 efter att dessa tillsats.

2023-09-13 (dag 9): Körsbärsdump

4 kg körsbärspure dumpas i brygden. Den jäser på fint, så ingen ytterligare jäst tillsätts.

2023-09-23 (dag 19): SG

SG på ca 11. Skulle kunna anses klar, men flaskning är inte schemalagt förrän om en vecka.

2023-10-01 (dag 27): SG

SG på ca 9. Den är klar. Men får stå en vecka till för att synka flaskning med nästa bryggning.

2023-10-10 (dag 36): Flaskning

FG på 8 ger oss en alkoholhalt på 8,5%! Det exklusive det socker som fanns i körsbären som, om allt räknas, hade gett en alkoholhalt på 11%. Låter högt, krävs ett användarprov.

KörsBärsen flaskas med 6 g socker per liter och ställs i rumstemperatur. Nu återstår 2 veckors väntan på kolsyran, sen provsmakning!

2023-10-20: Provsmakning

Lite snabbt, men vem orkar vänta! Smakar otroligt trevligt, de 9% gömmer sig väl och körsbären tar för sig istället! Kan behöva lite till för kolsyran, men helt klart godkänt även på den fronten! Skål!

Publicerat i Öl