#7 A New Hop

Namnet kom före receptet för denna bryggd. Och för att löpa linan fullt ut var Galaxy en given ingrediens i humlegivan.

New England IPA har blivit riktigt bra senaste gångerna, och med tanke på att Galaxy ska funka bra i torrhumling fick det bli det även denna gång. Tidigare två batcher, Into the Haze och Hopposaurus Rex, har vi kört på Verdant yeast från Lallemand, så denna gången valde vi att testa nåt nytt.

I mångt och mycket liknande upplägg som tidigare:

Bryggning

Mängd: 20 liter

Förväntat OG: 68

Förväntat FG: 14

Maltkg%
Golden Promise Pale Ale Malt686
Fiber Havregryn114
Humlegramtid
Amarillo1000-15 min
Sultana50Dag 10
Amarillo100Dag 14
Galaxy100Dag 14
Jäst
Brewly New England Ale12 g

2023-01-26 Bryggdag

  • Mäskning med ca 3 liter vatten per kilo malt. All malt får inte riktigt plats i bryggverket, så ca 300-400 g havregryn får stryka på foten (blir totalt ca 1 kg). 60 min på ca 68 grader
  • Kok 60 min, ingen humle
  • Vörten kyles ner till 80 grader och 100 gram Amarillo tillsätts i 15 min.
  • Kylning ner till ca 20 grader och pitch av jäst.
  • OG högre än väntat, landar på 72

2023-02-05 (jäsdag 10) Torrhumling

  • I med 50 g Sultana
  • Kolsyra sprayas i jäskärlet för att minska syresättning

2023-02-09 (jäsdag 14) Torrhumling

  • I med 100 g Amarillo och 100 g Galaxy
  • Kolsyra
  • Öldrickning, i vetenskapligt syfte

2023-02-12 Flaskning

FG högre än förväntat, landade på ca 24 vilket ger ca 6,7% alkoholhalt.

En carbonation drop á 3 g per flaska, och sen vänta..

Publicerat i Öl