Om mäskningen inte gick som tänkt och OGt inte hamnade där det skulle kan det vara nödvändigt att tillsätta socker i vörten för att i slutändan nå den önskade alkoholhalten.
Generellt innebär 1 öchele (Ö) att vätskan innehåller 2,7 gram socker per liter. Det innebär att du måste tillsätta 2,7 gram socker för varje liter vätska för att öka 1 Ö.
Låt oss säga att du brygger 20 liter öl som som ska ha ett OG på 72 Ö. När du mäskat och kokat klart märker du att OG endast ligger på 65 Ö. Du vill ju inte hälla ut vörten och börja om från början, så du tillsätter socker för att nå upp de där sista stegen på hydrometern.
Formeln du använder då är (Önskat OG-Nuvarande OG) * Liter vört * 2,7. Och som för ovan exempel blir det följande:
72-65=7*20=140*25=375 gram socker.
Eller så använder du nedan kalkylator, så slipper du räkna själv: