Fjärde Saisonen! Och tredje försöket att efterskapa ikonen Saison Dupont! Och andra försöket med samma recept!
Inför första Triponten gjordes en hel del research, för att hitta vad som ger flaggskeppet Saison Dupont sin speciella karaktär. Allt från maltnotan, humle och jäst, till koktid, jäst och jästemperatur undersöktes, och följdes precis så där slaviskt som man kan förvänta sig av några som druckit Saison under bryggningen. Och resultatet blev riktigt bra, så bra att den förtjänar ytterligare en bryggning i samma utförande.
Ingredienser
Malt | Vikt | % |
Castle pilsner* | 6 kg | 100 |
Humle | g | tid |
East Kent Golding | 30 | 80 |
East Kent Golding* | 20 | 5 |
Jäst | |
Wyeast 3724 Belgian Saison | 2 pkt |
2023-02-12 (dag 0): Bryggdag
- Mäskning med ca 3 liter vatten per kilo malt på 63-64 grader i 90 minuter.
- Lakning med ca 10 liter vatten på ca 70 grader till totalt 26 liter.
- Kok i 90 min. EKG i vid 80 min och Styrian i vid 5 min
- Bortkok med ca 2 liter i halvtimmen ger oss 20 liter vört.
- OG var något lågt, så 200 gram socker tillsattes för att nå OG 54.
- Kylning ner till 27 grader för pitch av jästen.
Beräkning för tillsättning av socker för att nå önskat OG. Finns flera olika metoder, men det enklaste sättet är att tänka att 2,5 gram strösocker ökar OGt med 1 ö per liter. Så:
(Önskat OG – Nuvarande OG) * Liter vört * 2,5
- Vårt önskade OG: 54
- Vårt nuvarande OG: 50
- Liter vört: 20
(54-50=4)*20=80*2,5=200 g